Wet bescherming klokkenluiders

Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders in werking getreden. Dit betekent dat werkgevers hun meldregeling (of klachtenregeling of klokkenluidersregeling) moeten aanpassen aan de nieuwe wetgeving. Met deze wet worden melders van misstanden beter beschermd.

Voor wie geldt de nieuwe wet bescherming klokkenluiders?

In de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders is geregeld dat veel meer werkgevers verplicht zijn een meldregeling te hebben. De wet biedt een betere bescherming aan melders. Naast de aanpassing van de meldregeling moeten ook de arbeidscontracten aangepast worden. Zorg dat je als werkgever tijdig je regeling en arbeidscontracten aanpast en regel daarbij ook dat een onpartijdig persoon conform de wet de meldregeling en procedure coördineert.

 

Voor wie geldt de nieuwe wet?

Voor alle werkgevers vanaf 250 werknemers gaat de Wet bescherming klokkenluiders direct in. Voor werkgevers vanaf 50 werknemers geldt dat de huidige meldregeling uiterlijk 17 december 2023 aangepast moet zijn aan de nieuwe wetgeving. Alle werkgevers vanaf 1 werknemer die werkzaam zijn als financiële instelling, financiële dienstverlener of te maken hebben met de witwasregeling (naast banken en verzekeraars zijn dit bijvoorbeeld ook accountants, advocaten, notarissen etc) vallen onder de nieuwe wetgeving.

 

Wat verandert er?

De Wet bescherming klokkenluiders biedt betere bescherming aan melders. De beschermende werking is uitgebreid naar zelfstandigen, vrijwilligers, stagiairs, sollicitanten, aandeelhouders, bestuurders en leveranciers. Ook worden nu degenen die melders bijstaan, interne onderzoekers en betrokken derden beschermd.

 

Omkering bewijslast

Op grond van de Wet bescherming klokkenluiders mag een melder op geen enkele wijze benadeeld worden door de werkgever. Een werkgever moet in gerechtelijke procedures aantonen dat de benadeling geen gevolg is geweest van de melding. Dit betekent dat de personeelsdossiers goed op orde moeten zijn om dit te kunnen aantonen.

 

Identiteit

De specifieke bescherming van de identiteit van de melder gaat voor alle meldingen gelden. De manier waarop de melding gedaan kan worden moet de werkgever beschermt aanbieden zodat de identiteit van de melder niet achterhaalt kan worden, ook niet door de IT afdeling.

 

Extern melden

Er is geen verplichting meer om eerst intern te melden. Dit betekent dat een melder direct extern mag melden bij bijvoorbeeld het Huis voor Klokkenluiders of een andere bevoegde instantie zoals onder andere de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of de Autoriteit Consument en Markt. Daarnaast mag een melder onder bepaalde voorwaarden de melding openbaar maken.

Als werkgever heb je een groot belang om intern melden aantrekkelijk te maken en zorg te dragen voor een open bedrijfscultuur.

 

Nietig

Een werkgever mag een melder niet verbieden om een melding te doen of informatie openbaar te maken. Dit heeft gevolgen voor het zwijgbeding of vertrouwelijkheidsbeding gesloten vanaf 18 februari 2023.

 

Meldregeling

De interne meldregeling moet voldoen aan strengere eisen. Deze eisen houden onder meer in dat de werkgever meerdere meldkanalen moet aanbieden inclusief de mogelijkheid om anoniem te kunnen melden. Voor het anoniem melden volgt nog aanvullende wetgeving.

 

Daarnaast zijn er regels voor het registreren van de meldingen en moeten in de meldregeling termijnen worden opgenomen waarbinnen de werkgever op een melding moet reageren. Een van de gevolgen van het niet tijdig reageren kan zijn dat een melder de melding openbaar maakt met alle gevolgen van dien.

 

Een open bedrijfscultuur, een veilige werkplek en goede communicatie voorkomen problemen. Voor meer informatie of vragen over de meldregeling, een veilige werkomgeving of vragen over de aanpassingen die nodig zijn kun je contact opnemen. Ik denk graag met je mee en geef je daarbij een advies afgestemd op jouw situatie en bedrijf.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam fringilla libero efficitur erat facilisis, nec rhoncus tortor tempus. Donec sit amet augue nec augue aliquet consectetur vel a turpis. Duis fermentum hendrerit arcu at gravida. Donec ipsum nibh, iaculis in arcu eget, ornare interdum diam.